MDPI and ACS Style Flis, Z.; Molik, E. Importance of Bioactive Substances in Sheep’s Milk in Human Health. Int. J. Mol. Sci. 2021, 22, 4364. https://doi.org/10.3390/ijms22094364
Ovčie mlieko je významným zdrojom bioaktívnych látok, ktoré sú prospešné pre naše zdravie a správne fungovanie organizmu. Ovčie mlieko je hodnotné vďaka vysokému obsahu mastných kyselín, imunoglobulínov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Sedavý spôsob života, nedostatok fyzickej aktivity a nevhodná strava v dnešnej dobe prispievajú k vzniku mnohých chorôb. V posledných rokoch sa zvýšilo povedomie spotrebiteľov o potravinách, ktoré obsahujú biologicky aktívne zložky a priamo ovplyvňujú zdravie. Funkčné potraviny zohrávajú kľúčovú úlohu v ľudskom zdraví . Ovčie mlieko a výrobky z neho sú významným zdrojom mastných kyselín, vápnika, fosforu, železa a horčíka. Podľa Lordana a spol. (2018) a Megalemou a kol. (2017), fermentované mliečne výrobky majú zdraviu prospešný účinok najmä na kardiovaskulárny systém a civilizačné ochorenia. Vysoký obsah cenných živín a biologicky aktívnych látok v ovčom mlieku dokazuje diétnu hodnotu tohto mlieka a výrobkov z neho.
Mliečne bielkoviny zahŕňajú kazeínové komplexy (80 %) a srvátkové bielkoviny (20 %). Frakcia srvátkového proteínu obsahuje niekoľko mimoriadne dôležitých zložiek vrátane lyzozýmu, laktoperoxidázy alebo laktoferínu . Výskum Caboniho a kol. (2019) ukázali, že ovčie mlieko obsahuje najviac laktoferínu a bielkovín, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové účinky. Mastné kyseliny sú jednou z najdôležitejších bioaktívnych zložiek mlieka cicavcov. Pre svoju vysokú nutričnú hodnotu a vplyv na fyzikálno-chemické procesy organizmu sú nevyhnutné pre správny vývoj nervovej sústavy. Ovčie mlieko obsahuje vysoký obsah vitamínov B , ktoré sú dôležité pri vývoji mozgu a fungovaní nervového systému. Najnovší výskum Ryana a spol. (2020) ukazuje, že pacienti s depresiou majú nižšie koncentrácie vitamínov B3 a B6. Nedostatok vitamínu B12 počas tehotenstva môže spôsobiť nepriaznivé účinky na vývoj dieťaťa, ako sú poruchy reči a problémy s koncentráciou. Obsah tuku v ovčom mlieku je vyšší ako v kravskom alebo kozom mlieku, ale oveľa dôležitejšie je, že sa výrazne líši distribúciou jeho lipidových zložiek, oveľa vyšší je najmä v cenných triglyceridoch so stredne dlhým reťazcom (MCT) a mononenasýtených a esenciálnych polynenasýtených mastných kyseliny ako kravské mlieko.
OVČIE MLIEKO NÁJDETE AJ U NÁS NA STRÁNKE https://biomamka.sk/?s=OV%C4%8CIE+MLIEKO&post_type=product
PRIPRAVUJEME PRE VÁS SPOLUPRÁCU S MALOU RODINNOU FARMOU ZO SLOVENSKA.
1. Kumar A., Naik S., Gandhi K., Pandey V. Functional Lipid Components for Obesity Management: A Review. Int. Food Res. J. 2019;26:1111–1122. [Google Scholar]
2. Zhang R.H., Mustafa A.F., Zhao X. Effects of Feeding Oilseeds Rich in Linoleic and Linolenic Fatty Acids to Lactating Ewes on Cheese Yield and on Fatty Acid Composition of Milk and Cheese. Anim. Feed Sci. Technol. 2006;127:220–233. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2005.09.001. [CrossRef] [Google Scholar]
3. Molik E., Murawski M., Bonczar G., Wierzchoś E. Effect of Genotype on Yield and Chemical Composition of Sheep Milk. Anim. Sci. Pap. Rep. 2008;26:211–218. [Google Scholar]
4. Lordan R., Tsoupras A., Mitra B., Zabetakis I. Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned? Foods. 2018;7:29. doi: 10.3390/foods7030029. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
5. Megalemou K., Sioriki E., Lordan R., Dermiki M., Nasopoulou C., Zabetakis I. Evaluation of Sensory and in Vitro Anti-Thrombotic Properties of Traditional Greek Yogurts Derived from Different Types of Milk. Heliyon. 2017;3 doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00227. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
6. Pulina G., Milán M.J., Lavín M.P., Theodoridis A., Morin E., Capote J., Thomas D.L., Francesconi A.H.D., Caja G. Invited Review: Current Production Trends, Farm Structures, and Economics of the Dairy Sheep and Goat Sectors. J. Dairy Sci. 2018;101:6715–6729. doi: 10.3168/jds.2017-14015. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
7. Guiné R.P.F., Florença S.G., Barroca M.J., Anjos O. The Link between the Consumer and the Innovations in Food Product Development. Foods. 2020;9:1317. doi: 10.3390/foods9091317. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
8. Guiné R.P.F., Barroca M.J., Coldea T.E., Bartkiene E., Anjos O. Apple Fermented Products: An Overview of Technology, Properties and Health Effects. Processes. 2021;9:223. doi: 10.3390/pr9020223. [CrossRef] [Google Scholar]