Články, Výživa detí

VÝZNAM OMEGA – 3 MASTNÝCH KYSELÍN PRE NAJMENŠÍCH

Omega-3 sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú vyživovať mozog a udržiavať ho zdravý. Sú súčasťou procesu budovania nových buniek – kľúčom k rozvoju centrálneho nervového a kardiovaskulárneho systému a pomáhajú telu absorbovať živiny. Omega-3 tuky sú tiež dôležité pre funkciu očí. Omega-3 sa nazývajú esenciálne mastné kyseliny, esenciálne, pretože vy a vaše deti si ich nedokážete vyrobiť sami. A keďže si ich nedokážeme vyrobiť sami, musíme ich prijímať v strave.

6 VÝHOD OMEGA – 3 MASTNÝCH KYSELÍN VO VÝŽIVE DETÍ

  1. NAPOMÁHAJÚ KU KONCENTRÁCIÍ – Omega-3 sa nazývajú esenciálne mastné kyseliny, esenciálne, pretože vy a vaše deti si ich nedokážete vyrobiť sami. A keďže si ich nedokážeme vyrobiť sami, musíme ich prijímať v strave.
  2. PODPORA FUKNCIE MOZGU – Omega – 3 sú tiež spojené so zlepšeným učením, plánovaním, pamäťou a vývojom mozgu u dojčiat a detí, podľa štúdie z roku 2009.
  3. NÁLADA – Výskum naznačuje, že Omega – 3 môžu dokonca zabrániť depresii a úzkostlivej nálade u detí.
  4. IMUNITNÝ SYSTÉM – Omega-3 sú potrebné pre optimálnu imunitnú funkciu a deti, ktoré nejedia ryby, môžu mať prospech z doplnkov.
  5. ASTMA – Omega-3 by esenciálne mastné kyseliny boli podľa výskumu jedným z faktorov znižovania astmatických záchvatov u detí trpiacich astmou. 
  6. SPÁNOK – Niektoré výskumy poukazujú na skutočnosť, že deti ktoré majú nízke hladiny Omega – 3 mastných kyselín v krvi, mali častejšie poruchy spánku ako deti s optimálnou hladinou Omega – 3 mastných kyselín v krvi.

Súčasný odporúčaný primeraný príjem omega-3 pre deti je:

  • 0 až 12 mesiacov: 0,5 gramu/deň
  • 1 až 3 roky: 0,7 gramu/deň
  • 4 až 8 rokov: 0,9 gramu/deň
  • 9 až 13 rokov (chlapci): 1,2 gramu/deň
  • 9 až 13 rokov (dievčatá): 1,0 gramu/deň
  • 14 až 18 rokov (chlapci): 1,6 gramu/deň
  • 14 až 18 rokov (dievčatá): 1,1 gramu/deň

Aby ste uspokojili dennú potrebu Omega – 3 mastných kyselín pre deti, zaraďte do jedálnička detí nasledovné potraviny:
LOSOS, SARDINKY, MAKRELA, SLEĎ, SLADKOVODNÝ PSTRUH, ĽANOVÉ SEMENÁ, CHIA SEMIENKA, ĽANOVÝ OLEJ, REPKOVÝ OLEJ – NÁJDETE U NÁS V PONUKE, V KATEGÓRIÍ VARENIE – ĽANOVÝ A REPKOVÝ OLEJ Z MALEJ RODINNEJ FARMY Z ČESKEJ REPUBLIKY.

ZOZNAM POUŽITEJ LITERATÚRY:
1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
2. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-omega-3-supplements-for-children-what-does-the-research-show/
3. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2006/oct/12/healthandwellbeing.health1
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19214053/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603098/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20130094/