Nežiaduce reakcie na príjem potravy majú veľmi rôznorodú etiológiu a symptomatológiu. Čo sa týka mlieka, jeho potravinová alergia sa prejavuje ako intolerancia laktózy, cukru v mlieku alebo alergia na mliečnu bielkovinu. Napriek tomu, že telo má schopnosť tráviť mliečne bielkoviny, niekedy ich imunitný systém nerozozná, čím sa spúšťa vývoj/nástup alergií. Táto situácia je diagnostikovaná ako alergia na bielkovinu kravského mlieka, čo vedie k potrebe nutričnej terapie. Alergia na mliečnu bielkovinu pochádza z bielkovinových zložiek prítomných v mlieku. Laktózová intolerancia vzniká úplnou alebo čiastočnou absenciou
enzýmu, ktorý trávi tento disacharid.
V prípade mlieka je intolerancia laktózy neschopnosť tela stráviť laktózu v dôsledku úplnej alebo čiastočnej neprítomnosti enzýmu, ktorý sa špecializuje na túto činnosť nazývaný laktáza. Na druhej strane, alergia na bielkovinu kravského mlieka je charakterizovaná imunitnými reakciami, keď telo príde do kontaktu s bielkovinou kravského mlieka. Intolerancia laktózy a alergia na bielkovinu kravského mlieka sú často zamieňané, pretože sú spôsobené rovnakým zdrojom potravy, mliekom, a tiež preto, že majú niektoré podobné príznaky, ako je hnačka a kŕče. Vzhľadom na to je nevyhnutné rozlišovať medzi týmito dvoma situáciami, pretože intolerancia si vyžaduje vylúčenie alebo konzumáciu len malého množstva potravín obsahujúcich laktózu (v závislosti od stupňa intolerancie) a pri alergii na kravské mlieko požitie akejkoľvek mliečnej bielkoviny. alebo potraviny obsahujúce jeho časti musia byť vylúčené, aby sa predišlo spusteniu alergickej reakcie. Klinické prejavy alergie na mliečnu bielkovinu súvisiace s tráviacim traktom sú veľmi podobné ako pri intolerancii laktózy, čo môže ľahko viesť k nesprávnej diagnóze. Alergia na bielkovinu kravského mlieka však môže spôsobiť kožné lézie (atopický ekzém) a tiež respiračné symptómy, čo sa pri laktózovej intolerancii nevyskytuje. Laktózová intolerancia je zase čisto záležitosťou trávenia a vstrebávania, bez imunologického mechanizmu zapojeného do patofyziológie a postihuje dospelých častejšie ako deti.
Bahna, S. L. (2002). Cow’s milk allergy versus cow milk intolerance. Annals of Allergy,
Asthma & Immunology, 89(6, Suppl 1), 56-60. http://dx.doi.org/10.1016/S1081-
1206(10)62124-2 PMid:12487206.» http://dx.doi.org/10.1016/S1081-1206(10)62124-2
Benhamou, A. H., Tempia, M. G. S., Belli, D. C., & Eigenmann, P. A. (2009). An overview of
cow’s milk allergy in children. Swiss Medical Weekly, 139(21-22), 300-307. PMid:19492195.
Dias, A., Santos, A., & Pinheiro, J. A. (2009). Persistence of cow’s milk allergy beyond two
years of age. Allergologia et Immunopathologia, 38(1), 8-12. PMid:19853359.
Eigenmann, P. A., Sicherer, S. H., Borkowski, T. A., Cohen, B. D., & Sampson, H. A. (1998).
Prevalence of IgE-mediated food allergy among children with atopic dermatitis. Pediatrics,
101(3), 1-8. PMid:9481027.
Heyman, M. B. (2006). Lactose Intolerance in Infants, Children and Adolescents. Pediatrics,
118(3), 1279-1286. http://dx.doi.org/10.1542/peds.2006-1721 PMid:16951027.
» http://dx.doi.org/10.1542/peds.2006-1721
Host, A. (2002). Frequence of cow’s milk allergy in childhood. Annals of Allergy, Asthma &
Immunology, 89(6, Suppl 1), 33-37. http://dx.doi.org/10.1016/S1081-1206(10)62120-5
PMid:12487202.
» http://dx.doi.org/10.1016/S1081-1206(10)62120-5
Kneepkens, F. C. M., & Meijer, Y. (2009). Clinical practice. Diagnosis and treatment of cow’s
milk allergy. European Journal of Pediatrics, 168(8), 891-896.
http://dx.doi.org/10.1007/s00431-009-0955-7 PMid:19271238.
» http://dx.doi.org/10.1007/s00431-009-0955-7
Matthews, S. B., Waud, J. P., Roberts, A. G., & Campbell, A. K. (2005). Systemic lactose
intolerance: a new perspective on an old problem. Postgraduate Medical Journal, 81(953),
167-173. http://dx.doi.org/10.1136/pgmj.2004.025551 PMid:15749792.
» http://dx.doi.org/10.1136/pgmj.2004.025551